faq VIP Lamia

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα όπως συνηθίζεται είναι μια νέα, επαναστατική, εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πρωτοποριακή, επαναφορτιζόμενη, τεχνολογικά εξελιγμένη συσκευή που έχει την ίδια αίσθηση, την ίδια γεύση και συχνά μοιάζει και οπτικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα αλλά παράγει ατμό αντί για καπνό, παρέχοντας στους χρήστες του μια πραγματική, απολαυστική εμπειρία καπνίσματος, απαλλαγμένη όμως από την πίσσα και τις χιλιάδες άλλες βλαβερές τοξικές ουσίες που περιέχονται στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο την χημική εξάρτηση (μέσω της προαιρετικής πρόσληψης νικοτίνης) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που γίνεται ευρεία αποδεκτό από καπνιστές που μέχρι σήμερα δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και δεν περιέχει καπνό.

Είναι μια συσκευή που αποτελείται από 2 μέρη: μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τον ατμοποιητή (το μέρος της συσκευής το οποίο αποτελείται από μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο που αποθηκεύεται το υγρό αναπλήρωσης και το επιστόμιο).

Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας (είτε πατώντας ένα κουμπί, είτε απλά εισπνέοντας), ξεκινά μια διαδικασία ατμοποίησης του υγρού αναπλήρωσης που απελευθερώνει “καπνό” τον οποίο εισπνέει ο ατμιστής προσφέροντας του έτσι την απόλυτη αίσθηση του καπνίσματος. Ο “καπνός” που δημιουργείται είναι ουσιαστικά ατμός, ο οποίος διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά.

Όχι. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ούτε έχει δοκιμαστεί ως τέτοιο προϊόν.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος το οποίο μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει εντελώς το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων.

Αν αναρωτιέστε γιατί όποιος επιλέγει το άτμισμα δεν επιστρέφει στο κάπνισμα…δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

Τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού την καύση τους απελευθερώνουν μια λίστα χημικών ουσιών, στην οποία έχουν ανιχνευθεί πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό, διοξείδιο του άνθρακα κτλ. Τουλάχιστον 250 απο αυτές είναι αποδεδειγμένα επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και 30 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες πρώτου βαθμού.

Τα υγρά άτμισης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχουν 5 μόνο ουσίες. Κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και νερό ενώ σε μικρότερη περιεκτικότητα βρίσκεται η νικοτίνη (προαιρετικά), και οι αρωματικές ουσίες που προσδίδουν την γεύση.

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.

Κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού το συμβατικό τσιγάρο κατά την καύση του εκλύει μια ατέλειωτη λίστα, (πάνω από 4000) χημικών ουσιών ανάμεσα στις οποίες έχουν ανιχνευθεί πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και πολλές ακόμη ενώ τουλάχιστον 43 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες.

Από την άλλη πλευρά το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κυρίως 3 ή 4 βασικά συστατικά όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και κάποιες αρωματικές ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως ενώ στο συμβατικό τσιγάρο έχουμε καύση σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε εξάτμιση υγρού σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Με βάση συγκριτικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδεικνύεται λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

• Η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης στην αναπνευστική λειτουργία είναι τόσο μικρή και τόσο σύντομη που κρίνεται ως «κλινικά ασήμαντη» και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

(Έρευνα Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας & Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας EUROTOX 2012)

•Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί καμία σημαντική διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία μετά από οξεία χρήση.

(Έρευνα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας 2012)

•Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ελάχιστη τοξικότητα στα κύτταρα σε σύγκριση με τον καπνό

(Έρευνα Τοξικολογικού Εργαστήριο Abich Ιταλίας & Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Dr Giorgio Romagna, & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, περιοδικό Inhalation Toxicology)

•η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι δύο έως και τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

(Έρευνα: C. Bullen, H. McRobbie, S. Thornley, M. Glover, R. Lin, M. Laugesen, 2010)

Η απάντηση είναι όχι.

Καμία επιστημονική έρευνα παγκοσμίως δεν υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο.
1. Τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί περί ασφάλειας των χημικών προϊόντων 1272/2008 (ΕΚ).

2. Δεν περιέχονται καρκινογόνες ουσίες, νιτροζαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

3. Το μείγμα εισπνεόμενου ατμού που απελευθερώνεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες όπως νιτροζαμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου έγινε σε παλαιότερη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικανικά δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

Πιο συγκεκριμένα ο FDA το 2009 ανακοίνωσε ότι σε 2 από τα 18 δείγματα cartridges (συγκεκριμένων εταιριών) που είχε ελέγξει ανακαλύφθηκαν ίχνη νιτροζαμινών. Στην αρκετά εκφοβιστική αυτή ανακοίνωση βέβαια δεν αναφέρθηκαν καθόλου οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν και δεν έγινε σύγκριση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, αλλά ούτε και με τα εγκεκριμένα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος.

Μετά από αρκετές πιέσεις ο FDA αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τα ίχνη νιτροζαμινών που ανακαλύφθηκαν ήταν της τάξης των 8 νανογραμμαρίων ανα ml υγρού. Ποσότητα δηλαδή ίδια με εκείνη που υπάρχει στα εγκεκριμένα σκευάσματα για την διακοπή του καπνίσματος (τσίχλες, αυτοκόλλητα νικοτίνης κτλ) αλλά ταυτόχρονα ποσότητα 1400 φορές μικρότερη από εκείνη στα παραδοσιακά τσιγάρα.

  1. Όταν αναπληρώνεις με υγρό τον ατμοποιητή σου, πρόσεξε να μην πέσει υγρό στο κεντρικό μεταλλικό σωληνάκι.
  2. Προσέχουμε κατά την συναρμολόγηση της μπαταρίας με τον ατμοποιητή να μην βιδώνουμε υπερβολικά. Το ίδιο ισχύει και για την φόρτιση της μπαταρίας.
  3. Για τη μέγιστη απόδοση του ηλεκτρονικού σου τσιγάρου πίεσε το κουμπί ενεργοποίησης 1 με 2 δευτερόλεπτα πριν την εισπνοή, ώστε να προλάβει να δημιουργηθεί ατμός στον ατμοποιητή.
  4. Για να ατμίσεις σωστά και πιο αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο θα πρέπει η εισπνοή σου να είναι πιο ήπια σε ένταση και πιο μεγάλη σε διάρκεια.
  5. Ο ατμοποιητής σου δεν θα πρέπει να μένει χωρίς υγρό αναπλήρωσης. Μάλιστα για την καλύτερη λειτουργία του και για μεγιστοποίηση της απόδοσης του φρόντισε να μην μειώνεται πολύ η στάθμη του υγρού αναπλήρωσης. Δηλαδή αναπλήρωσε με υγρό ανά τακτά χρονικά διαστήματα!
  6. Κάθε φορά που αλλάζεις ανταλλακτική κεφαλή στον ατμοποιητή σου, περίμενε 5 λεπτά πριν χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο ώστε το υγρό να τροφοδοτήσει σωστά την αντίσταση.
  7. Για να κλειδώσεις/ξεκλειδώσεις τη μπαταρία του ηλ. τσιγάρου σου θα πρέπει να πατήσεις ρυθμικά 5 συνεχόμενες φορές το κουμπί ενεργοποίησης.
  8. Όταν νιώσεις ότι η γεύση του υγρού αναπλήρωσης έχει αλλοιωθεί και η ποσότητα του παραγόμενου ατμού έχει μειωθεί , τότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις την ανταλλακτική κεφαλή του ατμοποιητή σου. Για να μην ξεμείνεις ποτέ, προνόησε να έχεις πάντα μαζί σου μια επιπλέον ανταλλακτική κεφαλή
  9. Ο φορτιστής της συσκευής σου διαθέτει led φωτισμό για να σε ενημερώνει για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σου, το κόκκινο led είναι ένδειξη ότι η μπαταρία φορτίζει ενώ το πράσινο ότι η συσκευή είναι πλήρως φορτισμένη.
  10. Φρόντισε να καθαρίζεις συχνά και επιμελώς τα εξαρτήματα της συσκευής σου, όπως το επιστόμιο τα σπειρώματα της μπαταρίας, του ατμοποιητή και του φορτιστή σου.